tisdag 4 juni 2013

EXTRAMATERIAL: Frysande estetelever offrar sig för konsten

När sammanställningen av topplistan till boken Ursäkta, var är kriget? nu är klar, visar det sig att en del texter av olika anledningar inte fått plats i det slutgiltiga bokmanuset.

Därför är det med stolthet vi nu istället - exklusivt på bloggen - kan ge dig detta extramaterial i form av:

Frysande estetelever offrar sig för konsten (1999)

För att sätta Karlskrona på kartan inför det nya årtusendet skapade två konstnärer en helt ny karaktär. Enklast kan den beskrivas som en frusen Kalle Anka med änglavingar.

Slutet av nittonhundratalet var en orolig tid.
Folk över hela världen oroade sig för vad som skulle hända på nyårsafton 1999. Skulle datorerna klara övergången till år 2000 eller skulle hela det västerländska systemet braka ihop med fattigdom, hunger, lidande och “inga batterier att köpa till massagestaven” som resultat? Lyckligtvis klarade datorerna övergången briljant och det problem som fått namnet Y2K (ej att förväxla med campingtvättmedlet Y3) visade sig blott vara en högst onödig, kollektiv farhåga men ett effektivt sätt för kvällspressen att sälja lösnummer.

Bortom denna tekniska ångest fanns det kulturarbetare som oroade sig för helt andra saker.
Till exempel hur man på bästa sätt kunde förkroppsliga all förväntan som folk gick omkring och bar på 1999.

Smaka på ordet. Nittonhundranittionio.
Denna symbol för det som varit men också avstampet inför framtiden, sammanfattningen av allt vad mänskligheten visste just då.
Förväntan låg i luften, nu gällde det att avrunda ett årtusende med värdighet, finess och inte minst: stark symbolik.

Konstnärsparet Carina Reich och Bogdan Szyber kläckte nu en smart idé. 
Dessa konstens svar på Tom & Jerry har alltid något busigt i bakfickan och hade under sent 90-tal rönt stor framgång med så kallade stadsritualer.
Nu skulle projektet tas ett steg längre. Elva svenska städer skulle varje dag under hela 1999 genomföra en performance kallad Milleniumritualen. Det skulle ske exakt på slaget 12.00 för att välkomna det nya årtusendet.

En närmast religiös seriositet omgärdade konstprojektet där varje stads geografi, historia och karaktär var tänkt att komma fram.

Glädjen var därför stor när det stod klart att Karlskronas estetelever skulle genomföra ritualen, det minns Pella Sahlin, lärare på Törnströmska gymnasiet:
-Det blev en slags sjömansängel.

Hur många elever som kände en stor, personlig lust att spöka ut sig varje dag klockan 12.00 framgår inte men vi gissar att i alla fall 30 % kände en allvarsamhet och vördnad inför åtagandet.  
Nog för att uppdraget var ärofyllt. Det gällde att vara på topp (i dubbel bemärkelse). Varje dag; vinter, vår, sommar som höst, vardag som helgdag, skulle det klättras upp på Rådhusets tak och idén var alltså att man skulle vara iförd en sjömanskostym.

Detta är förvisso inget ovanligt i Karlskronas stadsbild. Hur ofta har det inte hänt att folk i sjömanskostym klättrat på taken? Det intressanta i sammanhanget är att det här med sjömanskostymen inte var nog. Nej, konstnärerna ansåg att det behövdes något mer, något som gjorde det hela till äkta konst.
Detta något visade sig vara gigantiska änglavingar, varvid en helt ny gestalt hade skapats.
En sjömansängel. Lite som den mytiska skvadern (vars framdel är en hare och rumpan en tjäder). Eller, för att ta en mer populärkulturell liknelse, en sammansmältning av Kalle Anka och Karlsson på taket. 
 
Denna nypåfunna sagofigur skulle nu med hjälp av två röda flaggor semaforera ordet millennium (jämför gärna med Brandsta City Släckers patenterade Brandsta-klapp som blev en nationell plåga några år senare).

-Det roliga var att vi bara hade en sjömansdräkt och så min gamla hästsele så att ingen elev skulle ramla ner och slå ihjäl sig. Det var dock inte one size fits all på tyget, minns Pella Sahlin.
-Ibland var det en ung, smal tjej i dräkten och ibland fick en tjock tant som jag sätta på mig kostymen. Den blev sliten, vi fick lappa och laga, men den blev aldrig svettig. 

Det kan vi tacka vinden för. Det blåser ju alltid i Karlskrona.  




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar